





# A National Webinar on

# VIKSIT BHARAT: AI, Research & Innovation for Economic Transformation

Date: February 25, 2025 on Google Meet Platform

Time: 12:00 Noon to 03:PM

BY

Google Meet

Department of Economics, Rajkiya Mahavidyalaya Amori (Champawat) Uttarakhand

#### With Collaboration of

Department of Economics, Rajkiya Mahavidyalaya Banbasa (Champawat) Uttarakhand.



Prof. (Dr.) Khemraj Bhatt
Special Guest
Registrar, Uttarakhand Open
University, Haldwani, Nainital UK



Prof. (Dr.) Anju Agarwal
Chief Patron & Chief
Guest
(Director) DHE, Uttarakhand



Prof. (Dr.) Deepak Kumar Pandey Special Guest, State Nodal NAAC DHE, Uttarakhand



Prof. (Dr.) Ajita Dikshit Organising President Principal, Rajkiya Mahavidyalaya Amori (Champawat)



Prof. (Dr.) H.C. Joshi Special Guest H.O.D. Dept of Economics SSJ University Almora



Prof. (Dr.) R.K. Pandey Special Guest Principal, GDC, Pati (Champawat)



Prof. Dr. Yogesh Sharma Special Guest Principal Guru Gorakshnath GDC Vidyani Yamkeshwar Paudi Garhwal



Prof. (Dr.) A. P. Singh
Organising President
(Collaborative)
Principal, Rajkiya Mahavidyalaya
Banbasa (Champawat)



#### **Focusing on the Process:**

- Unlocking Growth Through Cutting-Edge Technologies
- A Roadmap for Sustainable Development
- From Vision to Reality: The Power of Data and Ideas

#### **Highlighting the Benefits:**

- Creating a Prosperous and Resilient Nation
- Empowering Citizens, Driving Economic Growth
- Fostering Innovation, Enhancing Competitiveness
- Potential of AI, Research, and Innovation

### मुख्य फोकस-

- विकास को प्रगति देने के लिए आधुनिक प्रौद्योगिकियों का उपयोग"
- स्वच्छ और समावेशी विकास की दिशा में प्रयास। मुख्य लाभ—
- एक समृद्ध राष्ट्र की ओर अग्रसर
- नागरिक शक्ति और आर्थिक संवृद्धि
- नवाचार का प्रोत्साहन और प्रतिस्पर्धा में वृद्धि
- सभी के लिए एक उज्जवल भविष्य की संकल्पना।
- अनुसंधान, ए०आई० और नवाचार का समग्र उपयोग

# National Webinar will be hosted through an online Google Meet

- E-Certificate will be provided without any charge after feedback.
- > For Registration Link: <a href="https://forms.gle/ypd1hGCbi5MhGMJx7">https://forms.gle/ypd1hGCbi5MhGMJx7</a>

#### For Certificate.

- 1- Active Participation: Please engage actively throughout the session.
- 2- Video On: Make sure your video is turned on during the entire meeting.
- 3- Audio Muted: Please keep your audio muted to remove background voices.

# **Keynote Speaker and Speaker of the topic**



Prof. (Dr.) Namita Mishra (Key-Note Speaker)
Renounces Personalities and Professor I.T.S School of, Management, Ghaziabad
Topic of Lecture:

AI IN EMPOWERING YOUTH FOR A DEVELOPED INDIA: VIKSIT BHARAT 2047



Dr Vivek Kumar Saxena (Speaker) Head of the Dept of Management KITM Group of Institution Khatima (U.S. Nagar) Uttarakhand Topic of Lecture

Research Methodologies, Promotion and How to Catch Fake and Predatory Journals



Ms. Shweta Chauhan (Speaker)
Department of Management
Allenhouse Institute of Management Kanpur (U.P.) (U.P)
Topic of Lecture:

AI Across Industries: Driving Innovation and Transformation

Email: <u>gdcamori2@gmail.com</u> Mo: 9453770341 and Mo: 9452001262

# Join with Google Meet

Video call link: <a href="https://meet.google.com/goh-vamz-eji">https://meet.google.com/goh-vamz-eji</a>

## **Organising Committee Member**

- Prof. Mukesh Kumar
- > Dr. Rajeev Kumar Saxena
- Dr. B.N. Dixit
- > Dr. Sudhir Malik
- Dr. Hem K. Gahtori

- Dr. Archana Verma
- Dr. Sanjay Kumar
- Dr. Ranjana Singh
- Smt. Pushpa
- Dr. Atul Kumar Mishra
- ❖ Sri S.K. Gangwar



Dr. Dinesh K. Gupta (Convenor) Head of the Dept. of Economics, Rajkiya Mahavidyalaya Amori (Champawat) Uttarakhand



Dr. Susheela Arya (Co- Convenor) Head of the Dept. of Economics Rajkiya Mahavidyalaya Banbasa (Champawat)

# **Tentative Schedule of the Webinar**

Time Period of Activity	Session/Activity	Speaker/Guest	Duration
12:00 PM – 12:10 PM	Welcome Speech	Prof. (Dr.) Ajita Dikshit & Prof. (Dr.) Anand Prakash Singh (Principal of Both Institutions)	10 minutes
12:10 PM	Blessing Message	Prof. (Dr.) Anju Agarwal (Chief Patron & Chief Guest, Director of Higher Education, Uttarakhand)	
Approx 12:20 PM – 12:30 PM	Special Guest Address	Prof. (Dr.) Khemraj Bhatt (Registrar, Uttarakhand Open University)	10 minutes
12:30 PM – 12:40 PM	Special Guest Address	Prof. (Dr.) Deepak Kumar Pandey (State Nodal NAAC & Assistant Director of DHE)	10 minutes
12:40 PM – 1:10 PM	Keynote Lecture: AI in Empowering Youth for a Developed India: Viksit Bharat 2047	Prof. (Dr.) Namita Mishra (Professor, I.T.S School of Management, Ghaziabad)	30 minutes
1:10 PM – 1:35 PM	Lecture: Research Methodologies, Promotion, and How to Catch Fake and Predatory Journals	Dr. Vivek K. Saxena (KITM Group of Institution, Khatima)	25 minutes
1:35 PM – 1:45 PM	Special Guest Address	Prof. (Dr.) H.C. Joshi (H.O.D. Dept of Economics, SSJ University)	10 minutes
1:45 PM – 1:55 PM	Special Guest Address	Prof. (Dr.) R.K. Pandey (Principal, GDC, Pati, Champawat)	10 minutes
1:55 PM – 2:20 PM	Lecture: AI Across Industries: Driving Innovation and Transformation	Ms. Sweta Chauhan (Allenhouse Institute of Management, Kanpur)	25 minutes
2:20 PM – 2:30 PM	Special Guest Address	Prof. Dr. Yogesh Sharma (Principal, Guru Gorakshnath GDC Vidyani, Yamkeshwar, Paudi Garhwal)	10 minutes
2:30 PM – 2:50 PM	Open Discussion & Q&A Session	All Participants	20 minutes
2:50 PM – 3:00 PM	Vote of Thanks	Prof. (Dr.) Anand Prakash Singh (Principal)	10 minutes





\*\*\*\*\*\*\*